Hasır Sepet

Salı, Haziran 20, 2006

SAFRANLI MUZLU EKMEK (KEK)


Uzun bir aradan sonra yeni bir tarif ekleyebiliyorum en sonunda. Gayet organize çalıştığım için bu dönem sonunda herhangi bir sıkışıklık yaşamadım, geçen dönem rahatsızlığım sebebiyle 3 hafta okula gidemeyince notlar, ödevler, sözlüler birbirine girmişti.
Geçtiğimiz haftasonu annemler geldi, üniversite bitip evde oturup iş ararken, Emel Başdoğan'ın "Sen Herşeyi Düşünürsün" programını takip ederdim, daha doğrusu o zaman her programı takip ederdim çünkü yapacak başka hiç bir işim yoktu. Verdiği tarifleri not ettiğim minik defterden uzun zamandır denemek istediğim tarif buydu. Hazır annemler de geliyorken, kötü bile olsa ayıplayacak kimse olmadığından tarifi denedim. Yalnız baştan uyarmak gerek, bu ölçülerle iki baton kalıp dolusu kekim oldu. Eve yapıyorsanız, yarısı haydi haydi yeter. 8 kişi iki günde bitirdik biz. Ki bu konuda Uğur'un performansı da takdire değerdi, bir kalıbın %75 ini kendi başına yedi.
Evde pek fazla margarin-tereyağ bulundurmadığımdan, her tarif için ancak yetecek kadar alıp hemen tükettiğimden, bende çıka çıka 150 gr margarin+tereyağı çıktı, yani her ikisinden de birer dolu kaşık, üzerini ayçiçek yağıyla tamamladım. Sadece tereyağıyla yapılan halini bilmediğimden bir kıyaslama yapamayacağım ama bu hali gerek ve yeter derecede güzel olmuştu zaten. :) Kuru üzümün yerine de benim daha çok sevdiğim kuş üzümünü kullandım, seviyorsanız kuru üzüm orjinal tarifin malzemesi.
Tarifi Emel Başdoğan ekmek olarak vermişti ama bence bu bir ekmek değil, az şekerli, yumuşacık, mis gibi bir kek. Mutlaka denemenizi öneririm, pişman olmazsınız.

SAFRANLI MUZLU EKMEK (KEK)

Malzemeler:

3 yumurta
230 gr tereyağı
230 gr şeker
2 muz
250 ml süt
500 gr un
2 poşet kabartma tozu
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
1 su bardağı taze veya 1/2 su bardağı kuru üzüm
Bir tutam safran

Yapılış:

1. Safranı bir çay kaşığı içinde ocakta ısıtıp 1 çay kaşığı suyla karıştırın.
2. Tereyağ ve şekeri kabarıp beyazlaşana kadar çırpın.
3. İki muzu dilimleyip ekleyin ve tekrar karıştırın.
4. Sütü de ekleyip çırptıktan sonra un, kabartma tozu, ceviz, yumurta sarıları ve safranı da katıp karıştırın.
5. Yumurta aklarını bir tutam tuzla kar haline getirin ve diğer karışıma söndürmeden ekleyin, üzümü de karıştırıp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kürdan testini geçene kadar pişirin.


Not:
1.Un ve kabartma tozunu birlikte elerseniz malzeme havalandığından daha iyi kabarır.
2. Bu eleme işini yapmadan önce unun bir bardağını ayırın, yumurtaların büyüklüğüne göre ne kadar un alacağı değişebilir. Gerek olursa sonradan eklersiniz.

11 Yorum:

  • At 6/20/2006 09:30:00 ÖS, Blogger Hakan dedi ki;

    Selamlar.
    Sitenizi çok beğendim. Eşime önereceğim. Bu arada sitedeki scriptler hoşuma gitti. Ben de sitemde kullandım.
    Sağlık ve mutluluklar...

     
  • At 6/22/2006 01:25:00 ÖS, Blogger sevdamavisi dedi ki;

    ekmeklerinize bayılıyorum. sütlü ekmeği de sizin sitenizden almıştım bugüne kadar yaptığım en güzel ekmek oldu.

     
  • At 6/22/2006 10:04:00 ÖS, Blogger Gökçen dedi ki;

    Hakan teşekkür ederim, tepe tepe kullan :)
    Sevdamavisi bu ekmek değil aslında gerçekten hafif tatlı bir kek, bunu da göz önüne al.

     
  • At 7/05/2006 11:23:00 ÖÖ, Blogger JANJANLI dedi ki;

    Elinize sağlık güzel bir tarif
    Yeni bir forum açtım
    www.janjanli.net/forum
    Burada yemek blogları ile ilgili kategorim var.
    Oraya bir tarif ile kendi bloğunuzu tanıtmanız mümkün mü?
    Eğer münkün olur ise beni memnun edersiniz.
    Sizlerin adreslerinin de bu forumda yer almasını istiyorum.


    sevgilerimle

     
  • At 8/08/2006 10:41:00 ÖÖ, Anonymous selin çağlayan dedi ki;

    Çok güzel bir tarif! Değişik. Denemek isterim.
    Sevgiler,

    selin (www.selincaglayan.com)

     
  • At 8/11/2006 02:03:00 ÖÖ, Blogger Alev'in Gunlugu dedi ki;

    Sutlu ekmeginizi bende denemistim. O yuzden lutfen devam edin tarifler vermeye...Tesekkurler
    Alev

     
  • At 8/11/2006 04:21:00 ÖS, Blogger http://www.yemekyapye.com dedi ki;

    fırın tepsisine 1 cezve su koyarsanız ekmeğinizin kabuğu çok sert olmaz:)

    benim sitemede bir göz gezdirin

    www.yemekyapye.com

     
  • At 8/11/2006 05:08:00 ÖS, Anonymous Adsız dedi ki;

    merhaba tarifin çok güzel ellerine sağlık sevgiler sitemede beklerim
    sevgiler



    www.ebrununyemekleri.azbuz.com

     
  • At 8/21/2006 04:48:00 ÖS, Blogger damak tadı dedi ki;

    Çok güzel olmuş,çok da değişik bir lezzet.Umarım en kısa zamanda denerim.)) Ellerine sağlık.

    Bende beklerim,sevgiler.

     
  • At 11/17/2006 11:28:00 ÖÖ, Blogger Pınarın Klubesi dedi ki;

    Bu haftasonu eşimle Safranbolu ya gezmeye gidiyoruz.Bİliyormuydunuz safran kendi ağırlığının 100bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayacak özellikteymiş,
    zaten fiyatı da çok pahalı, bir tutam alıp dönerim artık:)

    sevgiler
    Pınar

     
  • At 11/17/2006 12:03:00 ÖS, Blogger Gökçen dedi ki;

    Pınar, Türk safranı denen bir şey var, aslında safran değil tabii zerdeçal, safranın muadili, onu da kullanabilirsin.
    HErkese teşekkür ederim güzel sözlerinden ötürü.

     

Yorum Gönder

<< Anasayfa