Hasır Sepet

Salı, Şubat 21, 2006

KATLI POĞAÇA




18 Şubat Uğurcumun doğumgünüydü. Bu günün önemine binaen bu poğaçaları yaptım. Baştan söyliyeyim, zahmetli. Aç aç bitmedi. Hele de benim yufkalarımın daireden ziyade çift kanatlı hiperboloid şeklini aldığını göz önünde bulundurursanız :)
Aslen bildiğimiz yufka inceliğinde açmanız gerekmiyor ama benim için bu bile zordu.
Ve şunu söyleyebilirim ki, şu ana kadar yaptığım ve yediğim en güzel poğaçalardan ikincisi de bu oldu. İlki zeytinli olandı. Kıtır ve kat kat, en önemlisi de bünyesinde katı yağ barındırmıyor, aralara sürülenler hariç.
Kolay gelsin!

KATLI POĞAÇA

Malzemeler:

3 su bardağı un
1 poşet instant maya
2 yumurta sarısı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
50 g eritilmiş margarin
İç:
1 su bardağı lor peyniri
Yarım demet kıyılmış maydanoz
Üzeri için:
1 yumurta sarısı

Fırın 180 derece

Yapılış:

1. Un ve mayayı karıştırın. Üzerine yumurta sarıları, yoğurt, sıvı yağ, su ve tuzu ekleyip iyice yoğurun.
2. Hamuru bekletmeden 4 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı 1-2 mm kalınlığında açın.
3. Üzerlerine margarin sürün. İki yufkayı üst üste koyup rulo şeklinde sarın. Üzerlerini kapatıp buzdolabında yarım saat bekletin.
4. Sürenin sonunda buzdolabından çıkartıp 2 ruloyu 8'er eşit parçaya kesin.
5. Kestiğiniz parçaları yuvarlayıp merdane ile 1 cm kalınlığında açın.
6. İç malzeme koyup fazla bastırmadan poğaça şeklinde kapatın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp pişirin.

Tarifin kaynağı burası.