Hasır Sepet

Perşembe, Eylül 08, 2005

MANTAR KULESİ



Bu tarif Lezzet dergisinin Aralık 2003 sayısından. Ümit Yüksel isimli şef bu tarifiyle 1997 yılında Malta'da düzenlenen uluslararası yarışmada klasman birinciliği kazanmış.
Aslen sadece sebzeli mantar sote bence, ama sunumdaki şıklık çok hoş. Biraz daha yaratıcı fikirler, sıradan bir yemeği bile başarılı bir hale getirebiliyor.
Ben üşengeçlikten sosunu yapmadım, siz üşenmeyin yapın ki tam olsun.
Orjinal tarifte üç çeşit mantar kullanılıyordu, kayın, kestane ve kültür mantarı, bulamayınca benimki mecburen tek çeşit mantarlı oldu.
Buyrun, bu da tarifi;

MANTAR KULESİ

Malzemeler:

1 diş sarımsak
1/2 kuru soğan
1 yeşil dolmalık biber
1 orta boy domates
200 gr mantar
1 yufka
1/2 kaşık tereyağı
1 yumurta sarısı
Tuz, beyaz biber

Sos:

1/2 kaşık tereyağı
1 domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 kuru soğan
1 diş sarımsak
1 çay bardağı su
Tuz, Beyaz biber

Yapılış:

1. Tüm malzemelerinizi yıkayıp kabuklarını soyun ve minik küpler halinde doğrayın. Tereyağını eritip, soğan ver sarımsağı soteleyin. İçine biberi ekleyerek 5 dakika daha soteleyin. Mantarları ekleyip suyunu salıp çekene kadar pişirin. Domates, tuz be beyaz biberi de ekleyip 5 dakika daha pişirin, ılınması için bir kenara bırakın.
2. Sos için, yine tüm malzemeleri minik minik soyup doğrayın. Soğan ve sarmısağı tereyağında sote edin. Salça ve domatesi ekleyip 5 dakika pişirin. Su, tuz ve beyaz biber ekleyip, sos hafifçe koyulaşana kadar pişrin. Blender veya süzgeçten geçirin.
3. Yufkayı tezgaha yayın, üzerine çıpılmış yumurtayı sürüp, ikiye katlayın. Bir bardak ile yuvarlaklar kesip fırında kızarana kadar pişirin. Bu işlem çok kısa sürüyor, dikkat edin yanmasınlar.
4. Bir sıra mantar bir sıra yufka ile kulenizi oluşturun. Sosu da etrafında gezdirip servis edebilrsiniz.