Hasır Sepet

Perşembe, Mart 10, 2005

GÖKKUŞAĞI BÖREĞİ



Bu böreği uzun zamandır denemek istiyordum. Eşim bir kısmını beğenerek yedi, kalanını da okula götürdüm, artık aç olduklarından mı böreğin güzelliğinden mi bilmem ama kapış kapış gitti, inanmazsınız sonrasında "çok güzel olmuş" diyenler bile çıktı. :)
Margarin zaten hiç kullanmıyordum, makarna ve pilavda bile. Bir Trakyalı olarak da favorim her zaman ayçiçek yağıydı ama son zamanlarda etli yemekleri bile zeytinyağıyla yapmaya başladım. Sadece salatalara eklemekte zorlanıyorum, çiğ zeytinyağının kokusu ağır geliyor çünkü. Bu börekte bahsettiğim tüm yağlar da zeytinyağı.


GÖKKUŞAĞI BÖREĞİ

Malzemeler:

3 yufka
500 gr ıspanak
1/2 demet maydanoz
2-3 havuç
1 su bardağı süt
2 yumurta
1 kuru soğan
250 gr çökelek
Zeytinyağı

Fırın 180 derece

Yapılış:

1. Ispanak ve incecik doğranmış kuru soğanı zeytinyağında suyunu salıp çekene kadar pişirin.
2. Havuçları rendeleyip yine çok az zeytinyağında soteleyin.
3. Çökelek ve maydanozu 2-3 çorba kaşığı sütle ezerek karıştırın.
4. Süt, bir miktar zeytinyağı ve yumurtayı çırpın. İlk yufkayı yayın, üzerine sütlü karışımdan bolca dökün. ıspanağı tüm yufkanın yüzeyine yayın.
5. İkinci yufkayı da üzerine serin ve önce sütlü karışımla ıslatıp sonra çökelekli karışımı dökün.
6. Son yufayı da üzerine serip sütlü karışımla ıslatın, havucu yayın.
7. Bir ucundan başlayarak rulo yapın, bu dev ruloyu ikiye kesin, yağlı kağıtla kaplanmış teposiye yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı ve susam dökün. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.