Hasır Sepet

Pazartesi, Ocak 17, 2005

SÜTLÜ EKMEK




Bir başka ekmek tarifi de bu. Hemen her yaptığım ekmek bir öncekinden daha güzel oluyor gibi geliyor ama bu gerçekten de en güzeli. Hem minimum yağlı, hem de o bol yağlı pastane poğaçalarının tadını alabiliyorsunuz. Zaten bence süt; kek, ekmek, pasta, neye girse güzelleştiriyor.
Fotoğraflar bir parça karanlık, aceleyle çekerken ışığı fazla göz önüne almadan çekmişim. Yeniden bu ekmeği pişirdiğimde fotoğrafları değiştireceğim.
Önceden mayalı hamurlarda yaş maya kullanıyordum ama bu tariften sonra kuru mayayla daha güzel sonuçlar alındığını farkettim, en azından benim için böyle.
Süt ısısı için de şunu söyleyebilirim, küçük parmağınızı daldırdığınızda ısısını hissedebileceğiniz ama parmağınız yanmadan içinde durabilecek kadar, bir cezvede ısıtın. Az ısınırsa maya üremez, çok ısınırsa yine üremez çünkü pişerler. Biliyorsunuz maya da canlı birşey :)
Minecim kolay gelsin!


SÜTLÜ EKMEK

Malzemeler:

1 büyük su bardağı süt(bkz yukarıdaki açıklama)
3 tatlı kaşığı kuru maya
2 tatlı kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yumurta + 1 yumurtanın beyazı (sarısı üzerine sürülecek)
Alabildiği kadar un (Yaklaşık 4 su bardağı)

Fırın 180 derece

Yapılışı:

1. Süt ile şekeri şeker eriyene kadar karıştırın. Üzerine mayayı ekleyin ve karıştırın, kalorifer üzerinde 15 dakika bekletin. Maya iyice şişecek.
2. Bir kaba un ve tuzu birlikte eleyin. İçerisine yumurtalar, yağ ve süt-maya karışımını ekleyin.
3. İyice yoğurup top haline getirin, üzerini kurumaması için hafifçe yağlayın ve sıcak bir yerde 1 saat boyunca kabarması için bekletin.
4. Bu sürenin sonunda tekrar iyice yoğurun, somun ekmek yapacaksanız kalıba, sandviç ekmeği yapacaksanız şekil verdikten sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyup 30-45 dakika daha bekletin.
5. Kalan yumurta sarısını üzerine sürün. Önceden ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.