Hasır Sepet

Salı, Ocak 04, 2005

KEK İÇİN SOSLAR

Geçen gün Aylin keklere yaptığım sosların tarifini sormuştu. Ben de sırf ona cevap yazmak yerine böyle bir bölüm açtım. Kayısı ve vişneli soslar çikolatalı tatlılarla daha iyi gidiyor, ahududu ve böğürtlen sosu ise meyveli tatlılarla. Ama istediğiniz kombinasyonlar da yaratılabilir.
Ölçüler de size bağlı aslında, şekerli seviyorsanız miktarını artırabilirsiniz.

1. AHUDUDU SOS

500 gr ahududu
1-2 çorba kaşığı kiraz konyağı(kirsch)
2-3 çorba kaşığı pudra şekeri

Ahududuları mutfak robotunda püre haline getirin. Kirschi ve şekeri katıp yeniden çekin. İnce süzgeçten geçirin.


2. KAYISI SOS

300 gr kayısı kompostosu
1-2 çorba kaşığı kiraz konyağı(kirsch)

Kompostoyu süzün ve suyunu ayırın. Robotta püre haline gelene kadar çekin. Bu kayısı püresini ince süzgeçten geçirin. Biraz kompostonun suyundan ekleyerek akıcı bir kıvama getirin. Kirschi de katıp biraz ısıtın. Sıcak servisi güzel oluyor.

3. ÇİLEK SOS

650 gr çilek
2-3 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı kiraz konyağı(kirsch)

Çileği ayıklayıp yıkayın ve robotta püre haline getirin. Kirsch ile şekeri de ekleyip yeniden çekinve ince süzgeçten geçirin. Buz gibi soğuk servis edilmeli.

4. VİŞNE SOS

500 gr vişne
1,5 çorba kaşığı nişasta
3 çorba kaşığı şeker
2 çorba kaşığı kirsch

Vişnelerin yıkayın ve çekirdeklerini çıkarın. Robotta iyice çekin, nişasta, şeker ve kirschi de katarak biraz daha çekin. Ocakta kaynatmadan pişirin. İnce süzgeçten geçirin.