Hasır Sepet

Pazartesi, Mart 28, 2005

HÜNKAR BEĞENDİ



Patlıcanı elma gibi çiğ çiğ bile yiyecek kadar çok seviyorum, her çeşidini hem de. Siz de bir patlıcanseverseniz eminim bu yemeği beğeneceksiniz.
Bir seferinde bir arkadaşım patlıcanda vitamin-mineral adına birşey bulunmadığını söylemişti de çok üzülmüştüm. Ama aşağıdaki bilgiyi okursanız bunun doğru olmadığını göreceksiniz. Ayrıca bir sigara içicisi olarak içeriğindeki nikotine de tav oluyor muyum diye merak etmiyor da değilim. :) Aynı sebepten çocuklara yedirilmesi de önerilmiyormuş. Ben internet bilgilerinin yalancısıyım.

Patlıcan: Uzmanlar, patlıcanın, A vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahip olduğunu, bunlarla sinirleri teskin ettiğini ve kalp çarpıntısını giderdiğini vurguluyor. Patlıcanın pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki fazla suyu dışarı boşalttığını ve kilo verdirdiğini kaydeden uzmanlar, şeker hastalarının, patlıcan salatasından çok fayda gördüğünü, kansızlığa iyi geldiğini, kanı arttırdığını ve kalbe sükunet verdiğini ifade ediyor. Uzmanlara göre, patlıcan, en sağlıklı olarak kül veya ocakta pişirilip kabukları soyulmalı ve ince kıyılmalı.

Son söz olarak, bu 4 kişilik bir ailenin yemeği, ben bu ölçülerle yaptım bize fazla geldi, iki kişi iseniz yarım ölçüyle yapmanızda fayda var.

HÜNKAR BEĞENDİ

Malzemeler:

8 adet patlıcan
2 çorba kaşığı margarin
2 çorba kaşığı un
1 bardak süt
4 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar
300 gr dana kuşbaşı
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
Tuz-karabiber

Yapılış:

1. Patlıcanları çatalla birkaç yerinden deldikten sonra ocakta közleyip, kabuklarını soyun. İncecik doğrayın.
2. 1 kaşık margain ile unu pembeleştirin. Üzerine patlıcanları ekleyip 2-3 dakika çevirerek pişirin.
3. Sütü ilave edin, 5 dakika karıştırarak pişirdikten sonra, tuzu ve 2 kaşık rendelenmiş kaşarı ilave edin. Kaşar peyniri eriyince altını kapatın.
4. Etleri ufak doğranmış soğanlar ve margarinle birlikte kavurun. Salçayı da ekleyip 2 dakika karıştırın.
5. Baharatları ve üzerini geçecek kadar suyu ekleyip kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişirin.
6. Servis tabağına beğendiyi yayın, Üzerine etleri alın, kalan kaşar peyniri ve maydanozla süsleyebilirsiniz.