SEVGİLİLER GÜNÜ MENÜSÜ-I
İlki etli menü olacak. Ben aslında kıyma-köfte haricinde parça eti sevmiyorum. Ama bu menünün ilk tarifini denerken ben bile severek yedim, çok lezzetli oluyor ve yemekten sonra ağırlık yapmıyor, bu da güzel.
Aşk günü neticede, görsel yayınlardan da aşkın rengi kırmızıdır diye dayatıldığı için bize, bu menü de ağırlıklı olarak kırmızı olacak. Ama siz, kendi aşkınızın başka bir renk olduğunu düşünüyorsanız, o renk ağırlıklı menüler de yapabilirsiniz.
ETLİ KALBE ZARAR MENÜ
* Bol Kaşarlı Domates Çorbası
* Zeytinyağlı Taze Fasülye
* Peynirli Volavon
* Avcı Soslu Bonfile
* Şehriyeli Pilav veya Elma Dilimli Patates
* Çikolatalı Sufle
Çeşit fazla diyorsanız da azaltılabilir, ben etin yanına pilav yapmıştım ama volavon olduktan sonra ne pilav ne de patates fazla gerekmiyor aslında. Patates de klasik ve yağlı patates kızartmasına alternatif, fırında patates kızartması da denebilir, ben bu halini daha çok seviyorum.
Benim porsiyonluk sufle kaplarım yok, büyük sufle kabında da pişirmek istemediğim için, minik güveçlerimi kullandım. Bunlar da pişirme performansı açısından en az sufle kapları kadar iyiler. Süslemesini ben yin-yang sembolüyle yaptım, dişi-erkek ve dengeyi temsil ettiğinden dolayı, siz isterseniz kalp çiçek gibi motifler de kullanabilirsiniz.
DOMATES ÇORBASI
Malzemeler:
3 büyük domatesin rendesi
2 çorba kaşığı domates püresi
6 bardak su veya etsuyu
3 çorba kaşığı un
2 kaşık tereyağı
Rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılış:
1. Tereyağını eritin, içine domates püresi ve domates rendesini ekleyin, birlikte birkaç dakika pişirin.
2. Üzerine beş bardak su ekleyin, kaynayana kadar bekleyin.
3. Suyun kalan bir bardağına unu koyarak içinde topak kalmayacak şekilde çırpın.
4. Sürekli karıştırarak tencerede kaynayan çorbaya bu unlu karışımı katın.
5. Birlikte 10 dakika kadar kaynatın.
6. Servis yaparken kaşar peyniri rendesi ve kırmızı pul biber ekleyin.
AVCI SOSLU BİFTEK
Malzemeler:
4 Parça Dana Bonfile (Kalınlığı 2 parmak olsun kesinlikle dövdürmeyin)
50 gr mantar
1 kuru soğan (veya 5 adet arpacık soğan)
100 gr kabukları soyulmuş doğranmış domates
125 ml (1/2 su bardağı) elma sirkesi
350 ml (1,5 su bardağı) su veya etsuyu
1/2 demet maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızı biber, kekik
Ayçiçek yağı
Yapılış:
1. Sos için; öncelikle, bir miktar sıvı yağı tavada kızdırın. Yıkayıp dörde böldüğünüz mantarları birkaç dakika sote edin.
2. İnce kıyılmış soğanı ilave edip 2-3 dakika kadar daha birlikte pişirin.
3. Domatesi ekleyin ve saldığı suyu çekene kadar pişirin.
4. Sirkenin yarısını, suyu ve kekiği ekleyin, yarı yarıya çekene kadar pişirin.
5. Tuz ve baharatlarını ekleyin.
6. Et için; 2 kaşık sıvı yağı kızdırın, tuzlayıp biberlediğiniz bonfileleri tavaya alın ve her iki yüzü de renk alana kadar birkaç dakika pişirin.
7. Temiz bir tencereye bonfileleri alın, kalan sirkeyi ekleyin, suyunu yarıya kadar çektirin.
8. Sosu da ekleyip bir taşım pişirin.
9. Maydanozları ince kıyarak servis yaparken üzerine serpiştirin.
ŞEHRİYELİ PİLAV
Malzemeler:
3 kaşık arpa veya tel şehriye
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
1 dolu yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Yapılışı:
1. Ayıklayıp yıkadığınız pirinçleri sıcak suya koyun ve 1/2 saat bekletin.
2. Yağı kızdırın, şehriyeleri içine atıp renkleri kahverengileşene kadar kavurun.
3. Pirinçleri süzerek ekleyin ve birlikte birkaç dakika kavurun.
4. Suyu koyun ve en kısık ateşte pirinçler suyu çekip diş diş olana kadar pişirin.
5. Ateşi söndürdükten sonra ağzına bir kağıt havlu koyup 15 dakika kadar tencerenin kapağı kapalı olarak bekletin..
ELMA DİLİMLİ PATATES
Malzemeler:
6 adet küçük patates
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz
Yapılışı:
1. Patatesleri soymadan kabuklarıyla birlikte, bir fırçayla sürterek iyice yıkayın.
2. Fırın kabına, elma dilimi şeklinde kestiğiniz patatesleri dizin. Üzerlerine sıvı yağı gezdirin, tuz serpin.
3. Fırında yüksek ısıda pişirin.
ÇİKOLATALI SUFLE
Malzemeler:
125 gr bitter çikolata
125 ml süt kreması
3 yumurta
1/2 paket vanilya
2 yumurtanın akı
3 çorba kaşığı tozşeker
Yapılış:
1. Krema ve doğranmış çikolatayı bir kaba alın ve çok kısık ateşte çikolatalar tamamen eriyene kadar karıştırın.
2. Yumurtaların akları ile sarılarını ayırın. Çikolata-krema karışımına sarıları teker teker ve iyice çırparak ekleyin. Vanilyayı da koyun.
3. Bu karışımı da kısık ateşte 4 dakika pişirin.
4. 5 yumurtanın akını tozşekerle birlikte, iyice sertleşip üzeri parlayana kadar çırpın.
5. Çikolatalı karışımla akları birbirine, çırpmadan, yavaşça karıştırın.
6. Sufle kabına bu karışımı dökün ve önceden ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin.
8 Yorum:
At 10/10/2006 01:54:00 ÖS, Adsız dedi ki;
süt kreması yerine normal krema kullanırsak sufle çöker mi? veya süt kremasına alternatik olarak normal kremayı süt ile inceltsek olur mu?
At 10/14/2006 01:13:00 ÖS, Lafazan dedi ki;
Evet Banu, çökebilir. Kremanın yoğunluğu da biraz sufleyi ayakta tutuyor çünkü, malum unsuz bir tatlı.
At 1/26/2007 07:53:00 ÖS, Adsız dedi ki;
kakao we pudra şekeri ile olan süslemeyi nasıl bu kadar düzgün yapabiliyorsunuz ? özel 1 sırrı war mı acaba ??
At 1/26/2007 08:13:00 ÖS, Lafazan dedi ki;
Çok basit, sadece istediğiniz şekilde kağıt kesip, ki bunda yin-yang şeklinde kestim ben, bir tarafına yerleştiriyorsunuz, açıkta kalan kısma kakoyu eliyorsunuz, sonra kağıdı diğer tarafa geçirip bu sefer de pudra şekerini eliyorsunuz. Tamamdır :)
At 1/26/2007 09:56:00 ÖS, Adsız dedi ki;
harika 1 buluş bu :))
teşekkur ederim ilginiz için.. en kısa zamanda deneyip yorumlarımı da yazarım:))
At 2/08/2007 06:04:00 ÖS, Adsız dedi ki;
fırın derecesini de yazarsanız iyi olur çünkü herkes 180-200 olduğunu bilmez...
At 9/18/2008 01:02:00 ÖS, Adsız dedi ki;
ya o çikolatalı bufle çok güzel gorunuyo oruç oruç ta daha bı çekıcı gelıyo ha
At 1/02/2009 10:27:00 ÖÖ, Adsız dedi ki;
Merhabalar,Krema olarak paket çiğ kremamı kullanıyoruz? Birde Sufleyi servis yaparken krema hazırlanıyor rica etsem bana sufle kreması tarifi yazabilir misiniz?
sevgiler...
Yorum Gönder
<< Anasayfa