Hasır Sepet

Cumartesi, Ocak 29, 2005

CEVİZLİ ÇÖREK



Çöreğin asıl yapılış biçimi bildiğimiz içini koy kenarlarından kapat şeklinde. Hatice'nin çöreklerinin kıvrılma biçimini çok beğenince ben de öyle yapmaya karar verdim.
Cevizle peynirin birlikte çok güzel olduğunu düşünüyorum, o yüzden bu çörek benim en sevdiklerimden.

CEVİZLİ ÇÖREK

Malzemeler:

1/2 su bardağı ılık süt
1,5 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yumurta + 1 yumurtanın beyazı
Alabildiği kadar un
250 gr lor peyniri
100 gr ceviz
Maydanoz

Fırın 180 derece

Yapılışı:

1. Süt ile şekeri şeker eriyene kadar karıştırın. Üzerine mayayı ekleyin ve karıştırın, sıcak bir yerde 15 dakika bekletin.
2. Bir kaba un ve tuzu birlikte eleyin. İçerisine yumurtalar, yağ ve süt-maya karışımını ekleyin.
3. İyice yoğurup top haline getirin, üzerini kurumaması için hafifçe yağlayın ve sıcak bir yerde 1 saat boyunca kabarması için bekletin.
4. Bu sürenin sonunda tekrar iyice yoğurun, 30 dakika daha bekletin.
5. Hamuru merdaneyle fazla ince olmayacak şekilde, daire biçiminde açın.
6. Lor, ceviz ve maydanozu birlikte biraz süt katarak ezin.
7. Açtığınız dairenin bir yarısına tüm içi yayın, dairenin kalan yarısını üzerine kapatın.
8. İki parmak kalınlığında şeritler kesin, bu şeritleri iki ucundan burun, kendi üzerine döndürerek bir spiral şekli verin. Üzerilerine yumurta sarısı sürün.
9. Fırın tepsisine dizin, 15 dakika beklettikten sonra önceden ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.

1 Yorum:

Yorum Gönder

<< Anasayfa