Hasır Sepet

Cumartesi, Şubat 12, 2005

SARIMSAK SOSLU TOP KÖFTE



Evrimcimin diğer bir tarifi de bu. Geçen hafta yaptım bu yemeği. Biz çok beğenerek yedik, hatta bulgurla arası pek parlak olmayan eşim bile severek yedi.
Bulgurda yoğun miktarlarda folik asit bulunduğunu, normalde haftada iki kere, hamile bayanlar içinde daha sık olarak, ama kesinlikle yenmesi gerektiğini öğrendim.
Bulguru hayatımıza çorba, kısır, mercimek köftesi, pilav, köfte içi gibi varyasyonlarıyla daha sık sokmak lazım aslında.
Ben dana kıyma kullandım, çünkü koyun ve kuzu etleri-kıymalarından hiç mi hiç hoşlanmıyorum ama siz özellikle bunlardan birini tercih ediyorsanız o et çeşidiyle de denenebilir.
Bu miktarlarla 4 kişilik bir ailenin tam bir akşam yemeği oluyor. Biz evde iki kişi olduğumuzdan fazla geldi. Aileniz minikse yarım ölçüyle yapmak daha iyi olur.
Kolay gelsin yapacaklara...

SARIMSAK SOSLU TOP KÖFTE

Malzemeler:

1 su bardağı ince bulgur
300 gr dana kıyma
1 yumurta
Tuz,kekik, karabiber, kırmızıbiber, kimyon
3 domates
1 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı su
8 diş sarımsak
2 çorba kaşığı sıvıyağ

Yapılış:

1. Bulguru bir bardak kaynar suyla ıslatıp 10 dakika bekletin.
2. Kıyma, baharatlar ve yumurtayı da katıp iyice yoğurun ve minicik toplar yapın. Bu topların üzerine küçük parmağınızla bastırarak çukurcuklar oluşturun.
3. Geniş bir tencerede bolca su kaynatın. Kaynayan suya birbirlerini sıkıştırmayacak kadar köfteyi alın ve 10 dakika haşlayın. Tüm köfteleri bu şekilde bitirin.
4. Sos için, domateslerin kabuklarını soyup rendeleyin. Sarımsakları ezin.
5. Bir tencereye sıvıyağı koyun, salça, domates rendesi, su, sarımsak ve arzu ettiğiniz baharatları ekleyin ve 1-2 dakika kaynatın.
6. Servis yaparken tabağa aldığınız köftelerin üzerine bolca sostan dökün, maydanozla süsleyin.