Hasır Sepet

Salı, Şubat 27, 2007

SEBZE MUSAKKA



Yine uzun bir aradan sonra tekrar merhaba!

Uzun süre önce internetten bulduğum bir tarif bu, bilgisayar temizliği yaparken gözüme ilişti, bununla birlikte bir de peynirli bulgur salatası tarifi vardı ki önümüzdeki günlerde onu da denemeyi düşünüyorum, bir nevi peynirli kısır gibi birşey. Kısıra da bayılırım!
Aslen peynirlerin rendelenip üzerine serilmesi gerekiryordu, benim de en nefret ettiğim mutfak işi rendelemek olunca, ortaya yukarıdaki gibi bir görüntü çıktı, kare dilimler kesip yerleştirmiştim, erimemişler bile, siz yapmayın :)
Buyrun tarif, rejimciler ve vejeteryanlar için de birebir!
SEBZE MUSAKKA
Malzemeler
1 orta boy patlıcan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 büyük boy kabak
2 orta boy patates
1 orta boy soğan
1 diş sarımsak (kıyılmış)
1 çorba kaşığı beyaz sirke
Yarım kilo domates
200 gram mercimek
2 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)
1 fincan ufalanmış light beyaz peynir
Tuz, biber
Sos için:
1,5 çorba kaşığı ayçiçek yağı
2 çorba kaşığı un
1 fincandan biraz fazla süt
1 yumurta
Çeyrek fincan rendelenmiş light kaşar peyniri
Karabiber
Fırın 190 derece
Yapılış:
1. Patlıcan dilimlerine tuz serpip bir süre bekletin. Daha sonra yıkayın ve suyunu alın. Patatesler ve kabakları da ince halkalar halinde doğrayın. Soğan ve sarımsağı minik küpler halinde kıyın. Yeşil mercimeği haşlayın.
2. Fırını önceden ısıtın. Yağı geniş bir tavada kızdırın, patlıcan, kabak ve patates dilimlerinin her iki tarafı da hafifçe kahverengileşinceye kadar pişirin ve ateşten alın.
3. Aynı tavada soğan ve sarımsağı da hafifçe pembeleşinceye kadar kavurun, sirkeyi dökün ve ateşi kısın. Domates, mercimek, maydanoz, kekiği atıp karıştırın. Üzerini örtün, kısık ateşte 15 dakika kadar ateşte tutun.
4. Yanmayan cam bir kaba patlıcan, kabak, patates, soğan ve beyaz peyniri dizin, domates karışımını sebzelerin üzerine boşaltın. Bunun üzerine kalan kabak ve patlıcanı koyun, üzerini örtüp önceden ısıttığınız fırında 25 dakika kadar pişirin.
5. Bu arada küçük bir tencerede ayçiçek yağı, un ve sütü karıştırın, yavaşça kaynamaya bırakın ve koyulaşıncaya kadar karıştırın. Daha sonra üzerine karabiber serpin ateşten alın. 5 dakika kadar soğumaya bırakın ve çırpılmış yumurtayla karıştırın. Sosu sebzelerin üzerine koyun ve light kaşar peyniri serpin. Fırında üzeri açık olarak 25-30 kadar daha pişirin