Hasır Sepet

Cuma, Kasım 24, 2006

DEREOTLU BİFTEK




Dereotunu bazı yemeklerde kullanıyorum ama bunca zamandır hala sevemedim. Kokusu bir tuhaf geliyor bana. Maydanoz her daim ilk ve tek tercihim.
Eşimin çok sevdiği bir yemek oldu bu biftek ama bence dereotsuz yapılmalı. Tabii dereotunu özellikle seviyorsanız yada kokusu sizi rahatsız etmiyorsa.
Özel akşam yemeklerinde maydanozlu haliyle benim favorimdir bu. Yanında kremalı mantar sote de süper olur.

DEREOTLU BİFTEK

Malzemeler:

4 dilim dana biftek
4-5 diş sarımsak
1/2 demet dereotu
2 defne yaprağı
Yarım limon
30 gr margarin
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber

Yapılış:

1. Dereotunu temizleyip kıyın. Sarımsakları soyup ezin. Limonun suyunu sıkıp kabuğunu kibrit çöpü kadar ince uzun (jülyen) doğrayın.
2. Margarini tavada eritip sarımsağı hafif soteleyin. Biftekleri ekleyip kızartın. Üzerine dereotunu serpip limon suyu ve kabuğunu ilave edin. tuz-biber ekleyin.
3. Bifteklerin üzerine peynir serpin, Kısık ateşte birkaç dakika daha pişirin. 5 dakika kapağı kapalı olarak dinlendirip sıcak olarak servis yapın.

Cumartesi, Kasım 18, 2006

ZEYTİNLİ TOPLAR




Geçen haftaki kahvaltının ikinci çerezi de bu. Asıl tarifte çekirdeği çıkarılıp dilimlenmiş zeytin kullanılıyordu, ben zeytin ezmesi kullandım, bu yüzden daha koyu renk oldular.
Pazar kahvaltılarının da günlük kahvaltılardan bir farkı olsun artık, değil mi?

ZEYTİNLİ TOPLAR

Malzemeler:

2 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
2 dolu tatlı kaşığı zeytin ezmesi (veya 20 adet siyah zeytin)
1 çorba kaşığı dereotu (ben kullanmadım)
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı zeytinyağı (nasılsa yağda kızaracak diye bunu da eklemedim)
Tuz
Aldığı kadar un

Yapılış:

1. Yumurtaları yoğurtla karıştırın.
2. Zeytin ezmesi veya zeytinleri ekleyin.
3. Dereotu, kabartma tozu ve tuzu da ekleyin.
4. Yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekleyin.
5. Hamurdan fındık kadar toplar yapıp kızgın yağda kızartın.

Çarşamba, Kasım 08, 2006

MISIRLI PATLAKLAR




Bu patlaklar Pazar kahvaltısında ve yarım ölçüyle, kardeşi Zeytinli Toplarla birlikte sofradaki yerini aldı. Mısırı seven herkesin bayılacağı bir şey. Yalnız nacizane bir öneri, bol ve çok kızgın yağda kızartın, aksi takdirde bol bol yağ çeker, yedikten sonra midenizi bulandırırlar.
Tarif Emel Başdoğan'ın eskilerinden. Hangi tarifini yapsam güzel oluyo ama benim favorim her daim Safranlı Muzlu Kek.
Zeytinli Topların tarifi de yolda.

MISIRLI PATLAKLAR

Malzemeler:

125 ml. süt
2 yumurta
1,5 su bardağı un
1/2 su bardağı konserve mısır
2-3 yeşil biber
1 silme yemek kaşığı kabartma tozu

Yapılış:

1. Biberlerin çekirdeklerini ayıklayıp minicik doğrayın.
2. Tüm diğer malzemelerle karıştırıp, tuz ve karabiber de ekleyin.
3. Çok kızgın yağda birer tatlı kaşığı ölçüsünde kızartın. Daha büyük atmayın, içleri hamur kalır.

Cumartesi, Kasım 04, 2006

ZENCEFİLLİ TAVUK




Tariflerden de anlayacağınız üzere, tavuk bizim evde sıkça tüketilen bir yemek. Dümdüz tadı aslında çok da matah değil, ben böyle süslenip de yapılan yemeklerini daha çok seviyorum.
Zencefil, girdiği herşeye yakışıyor, çok zengin bir aroması var. Bu yemek de Asya usulü tatlı-tuzlu bir yemek oldu. Seviyor musunuz bu tip lezzetleri bilmem ama benim çok hoşuma gitti.
Ben mide problemimizden dolayı acı biber ile karabiberi kullanamadım ama eminim ki onlar da girse çok daha güzel olurdu.

ZENCEFİLLİ TAVUK

Malzemeler:

4 parça tavuk göğüs (kalça şiş de kullanılabilir)
1 su bardağı su
1 kuru soğan
1 tatlı kaşığı zencefil
2 diş sarımsak
2 közlenmiş salçalık krımızıbiber
3 domates
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 çay kaşığı acı biber
Maydanoz

Yapılış:

1. Soğan ve sarmısak ile domateslerin kabuklarını soyun. Hepsini rondoya koyup, suyu da ekleyerek püre oluncaya kadar çekin.
2. Tencereye yağı koyup üzerine püreyi ilave ederek 15 dk kadar karıştırarak pişirin.
3. Üzerine tavukları, tuz, karabiber ve acı biberi ekleyin, kısık ateşte 20 dk pişirin.
4. Közlenmiş kırmızı biberleri soyun, çekirdeklerini çıkarıp ince uzun şeritleri halinde doğrayın.
5. Tencereye ekleyip birlikte 5 dk daha pişirin.
6. Bolca doğranmış maydanozla servis edin.