Hasır Sepet

Salı, Haziran 20, 2006

SAFRANLI MUZLU EKMEK (KEK)


Uzun bir aradan sonra yeni bir tarif ekleyebiliyorum en sonunda. Gayet organize çalıştığım için bu dönem sonunda herhangi bir sıkışıklık yaşamadım, geçen dönem rahatsızlığım sebebiyle 3 hafta okula gidemeyince notlar, ödevler, sözlüler birbirine girmişti.
Geçtiğimiz haftasonu annemler geldi, üniversite bitip evde oturup iş ararken, Emel Başdoğan'ın "Sen Herşeyi Düşünürsün" programını takip ederdim, daha doğrusu o zaman her programı takip ederdim çünkü yapacak başka hiç bir işim yoktu. Verdiği tarifleri not ettiğim minik defterden uzun zamandır denemek istediğim tarif buydu. Hazır annemler de geliyorken, kötü bile olsa ayıplayacak kimse olmadığından tarifi denedim. Yalnız baştan uyarmak gerek, bu ölçülerle iki baton kalıp dolusu kekim oldu. Eve yapıyorsanız, yarısı haydi haydi yeter. 8 kişi iki günde bitirdik biz. Ki bu konuda Uğur'un performansı da takdire değerdi, bir kalıbın %75 ini kendi başına yedi.
Evde pek fazla margarin-tereyağ bulundurmadığımdan, her tarif için ancak yetecek kadar alıp hemen tükettiğimden, bende çıka çıka 150 gr margarin+tereyağı çıktı, yani her ikisinden de birer dolu kaşık, üzerini ayçiçek yağıyla tamamladım. Sadece tereyağıyla yapılan halini bilmediğimden bir kıyaslama yapamayacağım ama bu hali gerek ve yeter derecede güzel olmuştu zaten. :) Kuru üzümün yerine de benim daha çok sevdiğim kuş üzümünü kullandım, seviyorsanız kuru üzüm orjinal tarifin malzemesi.
Tarifi Emel Başdoğan ekmek olarak vermişti ama bence bu bir ekmek değil, az şekerli, yumuşacık, mis gibi bir kek. Mutlaka denemenizi öneririm, pişman olmazsınız.

SAFRANLI MUZLU EKMEK (KEK)

Malzemeler:

3 yumurta
230 gr tereyağı
230 gr şeker
2 muz
250 ml süt
500 gr un
2 poşet kabartma tozu
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
1 su bardağı taze veya 1/2 su bardağı kuru üzüm
Bir tutam safran

Yapılış:

1. Safranı bir çay kaşığı içinde ocakta ısıtıp 1 çay kaşığı suyla karıştırın.
2. Tereyağ ve şekeri kabarıp beyazlaşana kadar çırpın.
3. İki muzu dilimleyip ekleyin ve tekrar karıştırın.
4. Sütü de ekleyip çırptıktan sonra un, kabartma tozu, ceviz, yumurta sarıları ve safranı da katıp karıştırın.
5. Yumurta aklarını bir tutam tuzla kar haline getirin ve diğer karışıma söndürmeden ekleyin, üzümü de karıştırıp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kürdan testini geçene kadar pişirin.


Not:
1.Un ve kabartma tozunu birlikte elerseniz malzeme havalandığından daha iyi kabarır.
2. Bu eleme işini yapmadan önce unun bir bardağını ayırın, yumurtaların büyüklüğüne göre ne kadar un alacağı değişebilir. Gerek olursa sonradan eklersiniz.