Hasır Sepet

Pazartesi, Ağustos 29, 2005

VİŞNELİ DİLİM



Bunları geçen hafta denemiştim, ama ne münasebetiyle hiç hatırlamıyorum. Malzemesi çok çok az oluyor, o yüzden benim tavsiyem iki kat ölçüyle yapmanız. Hatta üç kat yapılsa bile fazla gelmez. Topu topu 6-7 tane fotoğraftaki ebatta dilim oldu.
Ve çok çok önemli bir tavsiye, sakın sıcakken yemeyin, ben yedim, hayalkırıklığımın büyüklüğünü anlatamam. Mutlaka bekleyin, iyice soğusun, sonra deneyin.
Soğuduktan sonra çok hafif ve çok güzel. 4 yıldız benden.
Kalıbım küçük dikdörtgen borcam idi. O bile büyük geldi.

VİŞNELİ DİLİM

Malzemeler:

140 gr un
110 gr tozşeker
1,5 çay kaşığı kabartma tozu
55 gr margarin
225 gr yoğurt
2 adet yumurta sarısı
400 gr vişne

Fırın 180 derece

Yapılış:

1. Bir kapta unu, şekerin yarısını, kabartma tozunu karıştırın
2. İçine oda sıcaklığındaki margarini ekleyin pürüzsüz olana kadar karıştırın.
3. Bu hamuru dolapta yarım saat bekletin.
4. Yoğurtla şekeri mikserle iyice çırpın. Teker teker yumurta sarılarını, çırpmaya devam ederek ekleyin. Homojen bir karışım olması gerek.
5. Hamuru dolaptan çıkarıp, hafifçe yağlanmış kalıba yayın.
6. Donmuş vişne kullanıyorsanız, önceden yarım saat bekletip sularını süzdürmeniz gerek. Taze vişne kullanıyorsanız çekirdeklerini çıkarıp iyice yıkayın ve hamurun üzerine dizin.
7. Vişnelerin üzerini yoğurtlu karışımla tamamen kapatın.
8. Önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin.
9. Mutlaka birkaç saat dolapta soğutun sonra karelere bölerek servis yapın.

Cumartesi, Ağustos 27, 2005

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ



Birlikteliğimizin 3 yıl 8 ayı, evliliğimizin 1 yılı doldu. 27 Aralık 2001 de başlamıştık, 27 Ağustos 2004 evlendik.
Uğur, seni seviyorum!

ŞEFTALİLİ CHEESECAKE - MERCİMEKLİ BÖREK





Bugün iki resim birden var, biri şeftalili cheesecake, biri de mercimekli börek. İki tarif de komşu bloglardan, yapanların verenlerin ellerine sağlık, süper oldular.
Bir iki küçük değişikliğim var tabii. Cheesecake in malzemelerinin 1/5 ini kullandım mesela. Bir paket krema, bir paket de labne gibi. Piştikten sonra cheesecake hafifçe çöküyor, o çöken boşluğa da iki şeftaliyi rendeleyip bir kaşık şekerle kaynatıp, soğuttuktan sonra döktüm.
Şeftalili cheesecake için Ev Cini'ne, Mercimekli Börek için Melda'ya teşekkürler.

Çarşamba, Ağustos 24, 2005

ALMAN KEKİ



Haziran gibi bir gün Talat'a gittiğimizde bize Alman Keki(?Pastası) yapmıştı. Ama onun yaptığı böyle ince değildi, güzelce kabarmış kalın bir keki vardı. Hatta Talat o gün bana yemek defterlerini göstermişti de neye uğradığımı şaşırmıştım. O gayet güzel yemek yapar ve eli çabuktur ama ben yemeğe ilgisinin olduğunu, tarif topladığını filan bilmiyordum. En az 5-6 koca harita metot defter, her birini inci gibi el yazısıyla ve tariflerin resimleriyle doldurmuş. Bu insanın sabrına bravo denmez de ne denir?! :)
Benim yaptığım onunki gibi kalın olmadı, zaten kekin malzemelerine baktığınızda da sonuçta kalın bir şeyin çıkmayacağını tahmin ediyorsunuz. Belki de orjinali incedir aslında bunun ve benimki doğrudur kimbilir...:)
Lezzeti çok güzel, cesameti de ufak olduğundan iki kişi iki günde bitirebildik. Yani bu kekin sonuçlarından çok memnunum.
Her yazdığım kek tarifinde fırın önceden yakılacak, ısıtılacak ve belirlenen ısıya geldiğinde kalıp içine konacak.
Tarif kaynağı bilin bakalım neresi? :)

ALMAN KEKİ

Malzemeler:

1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı yoğurt
2 yumurta
3,5 çay bardağı un
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay bardağı erimiş margarin

Arası İçin
1/2 kg. süt
1 yumurta sarısı
1,5 yemek kaşığı un
1 çay bardağı toz şeker

Ayrıca: 1/2 çay bardağı pudra şekeri, bir paket vanilya, iki yemek kaşığı margarin

Fırın 180 derece

Yapılış:

1. Kek için bütün malzemeleri mikser ile karıştırıp, yağlanmış unlanmış kelepçeli kalıpta pişirin.
2. Arası için tüm malzemeleri karıştırın, pişirin, sonra içine 1/2 çay bardağı pudra şekeri, bir paket vanilya, iki yemek kaşığı margarin koyup mikserde çırpın.
3. Keki kalıbından çıkarıp ikiye kesin.
4. Arasına kremayı sürüp, üstüne süzgeç yardımıyla pudra şekeri serpin.

Pazartesi, Ağustos 22, 2005

PATATES - SALATALIK



Yine e-yemek kitabı, şaşırmadınız değil mi? :)
Bu süper bir salata, mutlaka tavsiye ederim. Hem yapımı çok kolay, hem de çok lezzetli. Patatesi hiç sevmeyen hele de haşlanmış patatesle aralarında büyük bir husumet bulunan eşim bile yediğine göre patates sevenler ne yapsın!
Şekli için salatayı hazırladıktan sonra içine streç film kapladığım bir kek kalıbına bastırarak doldurdum, buzdolabında soğuttuktan sonra ters çevirip, streç filmi kaldırdım. Benim fazla soğutacak zamanım yoktu, ama biraz uzun bekletebilirseniz kalıbın şeklini tam olarak alır.
Orjinal tarifteki mayonez miktarı epeyce kallaviydi, bu sıcaklarda yağlı yağlı gitmez diye ben sadece bir yemek kaşığı koydum. Bir de maydanoz asıl tarifte dereotu idi ki ben de kendisinden pek hoşlanmıyorum, onu değiştirdim. Buradaki ölçü her zamanki gibi damak tadınız.

PATATES-SALATALIK SALATASı

Malzemeler:

3 patates
1 salatalık
3 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı mayonez
2 diş sarımsak
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz

Yapılış:

1. Patatesleri iyice haşlayıp tamamen ezin. İçinde minik pütürler kalmasın.
2. Salatalığı rendeleyin. Diğer tüm malzemeleri ve unutmadan da tuzunu ekleyip özleşene kadar karıştırın.
3. İster yukarıda anlatılan biçimde kalıba koyun, istemezseniz derince bir kasede servis edin.

Cuma, Ağustos 19, 2005

YEMEK BLOGLARI KULLANICI ANKETİ




Geçen hafta Sevil Özer'den bir mail aldım. Kendisi Bournemouth University de. Tezinde araştırma konusu olarak Türkçe yemek bloglarını seçmiş ve bunun için bir anket uygulaması yapıyor. Bu ankete yemek blogları hazırlayıcıları ve okuyucuları olarak destek vermemizin gerekli olduğuna inanıyorum. Resmin üzerine tıklayarak anket sayfasına ulaşabilirsiniz.
Yardımlarınız için teşekkürler ediyorum şimdiden.
Kolay gelsin Sevil!

Çarşamba, Ağustos 17, 2005

SEBZELİ ÇÖREK



Dün arkadaşlarım misafircilik oynamak üzere bana geldiler. Hepsi eskiiii arkadaşlarım ve mümkün olduğunca sık birimizde toplanmaya çalışıyoruz. Bir tanesi karnı burnunda hamile olduğu ve 22 Ağustos Pazartesi günü doğum yapacağı için bu sanırım sezonun son tam kadro toplanmalarından biri olacak. Bundan sonra en erken 1-1,5 ay sonra hep bir araya gelebiliriz. Ufak bir faizle tabii, minik Ayşe!
İlk defa bir arkadaşımın doğumunda bu kadar yakında bulunabileceğim. Aslında kendisi son derece güzel ve rahat bir hamilelik dönemi geçirdi ama insan yine de endişeleniyor.
Pazartesi okulda kurulumuzu yaptık ve son iki gündür de ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarını yapıyoruz. Üç yeni matematikçi arkadaşımız bize katıldı bu dönem. Aynı okulda 5. görev yılım bu ve ben geldiğimden beridir toplam 5 matematikçi değişti. Bir de görevlendirme gelen arkadaşlarımız var tabii. En fazla sirkülasyon ise sanırım Edebiyat ve Fizikte. 20 yıla yakındır okulumuzda görev yapanlar var, onlara bakınca henüz çömez sayılmama rağmen bu değişimler karşısında ben bile zaman zaman kendimi "okulun eskilerinden" hissediyorum. Allahtan ortam ve idare konusunda problemsiz bir yerdeyim. Başka arkadaşların anlattıklarına bakınca bu konuda da kendimi şanslı hissediyorum.
Ders programımı aldım, sınıflarım da gayet iyi. Ders yüküm biraz ağır ama sınıflar iyi olunca insan yorulmuyor, yeter ki sizi yıpratan ve her türlü iyi niyet gösterinize negatif karşılık veren öğrenciler olmasın. Ben kendi adıma en çok 9. sınıfları seviyorum. Bire bir ilişkiyi en kolay sağlayabildiğiniz çocuklar onlar. 11 ler okuldan kopuk ve "bitse de gitsek" gibi bir ruh haline sahip oluyorlar, 10. sınıftakiler de ergenlik çağının en problemli dönemini yaşıyorlar. En güzeli 9 lar yine de. İstisnalar olmuyor değil tabii, o ayrı.
Bu dünkü menünün bir öğesi, diğeri de muzlu kekti. İki tarif de yine Sibel'in yolladığı e-yemek kitabından. Bu ne mübarek bir kitapmış ki içinden ne denesem süper oluyor. Geldiğimden beridir oradan biri tavuklu biri patatesli iki salata bir de Alman Keki denedim. Onlar da çok güzel oldu. Sanırım zaman içerisinde bütün kitaptaki tarifleri yapacağım.
Yalnız dikkat edin ki hamuru yayarken ve çevirirken delikler oluşmasın, benimkinde oluştu, önemsemedim ve dil peynirimin büyük çoğunluğu o deliklerden tepsiye aktı. Ayrıca yumurta olmadığından sarısını da süremedim üzerine, sizinki bundan çok daha güzel kızaracaktır.
Tekrar tekrar teşekkürler Sibel!

SEBZELİ ÇÖREK

Malzemeler:

1 ekmek Hamuru
1 demet dere otu
1 demet maydanoz
Dil peyniri
Beyaz peynir
Közlenmiş biber (kırmızı biber)
1 yumurta sarısı
Çörek otu
Yarım kilo ıspanak

Fırın 180 derece

Yapılış:

1. Mayalı hamuru yağlayıp tepsiye serin.
2. En alta dil peynirini koyun.
3. Üzerine hafifçe yağda öldürdüğünüz ıspanağı onun üzerine közlenmiş ve dilimlenmiş kırmızı biberi döşeyin.
4. En üste peynir, maydanoz ve dere otu karışımını koyun ve hamuru üste doğru toplayarak kapatın.
5. Ek yeri alta gelecek şekilde tepsiye ters çevirip üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpip, üzeri kızarana kadar pişirin.

Pazartesi, Ağustos 15, 2005

YARDIM ÇAĞRISI

Arkadaşlar, Blog Kardeşliği'nden gelen bir maili yayınlamak zorunda hissettim kendimi. Lütfen elinizden birşeyler geliyorsa üşengeçlikten ve aldırmazlıktan dolayı ertelemeyin! Bu durumda yarın biz veya sevdiklerimiz de kalabiliriz.

B Rh+ kanı olanlar acil yardım!!!

Konunun detayı burada!
Acilen "Clark Kent" ler Aranıyor!

Cumartesi, Ağustos 13, 2005

ÇİKOLATALI BATON KEK



Tarifin çeviri haliyle orjinal ismi buydu ama dikdörtgen prizma kalıpta pişirmeyince baton değil tor yüzeyi oldu. Gerçekten de çikolatalı kek bu. Bir dahakine çikolatasını artıracağım ben daha kahverengi olmasını istiyorum çünkü. Ve elbette ki kabartma tozsuz! Böyle tarifler hem daha yumuşak hem daha tok hem de az sürprizli oluyor. Başka bildiğiniz güzel kabartma tozsuz tarifleriniz varsa bana ulaştırın lütfen!
Ben üzerine kakao serptim çünkü evde başka çikolata yoktu. Ama aslında muazzam bir çikolata ziyafeti için yapılması gereken, iki kare paket bitter çikolatayla bir kutu süt kremasını birlikte eritip üzerine dökmek. Ben bitter seviyorum ama sizin tercihiniz başka bir türse o da kullanılabilir elbette.
Keki kalıptan kolay çıkarmanın yolunu belki çoğunuz biliyorsunuz ama ben bilmeyenler için yazayım yine de. Henüz hamur yapmaya başlamadan önce kalıbı azıcık sıvı yağla ve bir fırça yardımıyla iyice yağlayın. İçine iki kaşık kadar un dökün ve her yerini beyaz bir tabakayla kaplayana dek kalıbı sallayıp eğip bükün. Fazla kalan unu boşaltın. Kalıbı da doğru buzdolabına. Siz işinizi yaparken o da sertleşsin. Bu yöntemle altına hiç pişirme kağıdı sermeden ve parçalamadan pişirdiğim her neyse kalıptan çıkarabiliyorum.
Kolay gelsin!

ÇİKOLATALI BATON KEK

Malzemeler:
85 gr çikolata
85 gr tereyağı
2 yumurta ve 1 yumurta beyazı
85 gr pudra şekeri
125 gr elenmiş un

Fırın 150 derece

Yapılış:

1. Çikolata ve yağı eritip bir kenara koyun.
2. 2 yumurta sarısı ve 40 gr pudra şekerini rengi beyazlaşana kadar krema kıvamında çırpın.
3. Çikolata ve yağ karışımını ekleyin.
4. 3 yumurta beyazını yumuşak tepeler oluşturana kadar çırpın sonra kalan pudra şekerini ekleyin.
5. Çikolatalı karışıma önce yumurta beyazlarını sonra da unu ekleyin.
6. Kalıbı yağlayıp biraz un serpikten sonra karışımı boşaltın.
7. 150 derecede 30 dakika pişirin.

Çarşamba, Ağustos 10, 2005

BİR TÜNEL BİR KOY





Tatil dönüşü tatil fotoğrafları yayınlamak farzdır bilirsiniz ama benim öyle çekilmiş fotoğrafım fazla yok. İlginç bir tatil değildi çünkü. Yazlıkta bir hafta yatıp geri geldik eşimle. Bol bol çiftlik mahsulü çipura yedik, öğle uykuları uyuduk.
Konuyla ilgili iki fotoğrafım var. İlki İzmir-Aydın otobanı üzerindeki adını çatlasam da hatırlayamadığım (ki özellikle de siteye bu fotoğrafı koyacağım için adını okudum ama ne çare, belleğimde en ufak bir iz yok) 3700 m lik muhteşem tünel ve ikincisi Akbük Koyu'nun yoldan çekilmiş hali.
Geldikten sonra doğru dürüst yemek yapmadım, hoş gitmeden önce de yapmamıştım. O yüzden yayınlayabileceğim bir yemek tarifim de yok. Yaz insanı uyuşuklaştırıyor, en azından ben gibi kış hayranı yazdan nefret eden insanları. Yemek yapmanın nasıl eziyet geldiğini anlatamam. Bir süre daha böyle sallanırım herhalde.
Bir tek çikolatalı kek yaptım, fotoğrafladım, yarın öbür gün onu eklerim siteye. Ama gerçekten "çikolata"lı. Öyle kakaoyla yapılıp da adına çikolatalı denenlerden değil. Bu olaya sinir olduğum bilmem belli oluyor mu? :) Yine benim sevdiğim gibi kabartma tozsuz. Uzun zaman önce yabancı sitelerden bulduğum güzel çikolatalı tarifleri Türkçeye çevirip bir dosya yapmışım. Tatil dönüşü karıştırırken gördüm. Ama asıl menşeini söyleyemeyeceğim, kimbilir hangi siteden çevirdim.
15 Ağustosta sınavları yapmaya başlıyoruz, gene aynı sinir bozucu "Hocam yardım edin" diyalogları yaşanacak demektir bu da. Bunları düşündükçe ne sınav yapasım ne okula gidesim geliyor. Tatil de bitti şaka maka, ne üzücü...
Görüşmek üzere, merhaba herkese :)