Hasır Sepet

Perşembe, Nisan 28, 2005

KIRMIZI PASTA



İşte Mine Annenin ilk tarifi. Garanti ediyorum ki bundan daha güzel bir sünger kek olamaz. Malzemeleri bana olduğu gibi size de değişik gelebilir ama birleşince ağızda dağılan, yumuşacık ve muhteşem görünümlü bir lezzet. Deneyin pişman olmazsınız.
Bana en çok çocukların ve gösterişli tatlılardan hoşlanacağı bir pasta gibi geliyor. İçindeki gıda boyasından da fazla tedirgin olmamak gerek bence, yediğimiz içtiğimiz herşeyin içinde bundan kat be kat zararlı katkı maddeleri alıyoruz.
Bir de ana tarifte kreması farklıydı, pişirilerek yapılan bir krema. Ben bu muhallebi tipi kremalardan hiç hoşlanmadığımdan süt kreması ile pudra şekerini çırpıp üzerine yaydım, sizin terchiniz muhallebi gibi olansa öyle bir tarif de kullanabilirsiniz.
Kabartma tozsuz tarifleri, benim fırınım bütün kekleri aşırı kabarttığı için tercih ediyorum. Hata payı daha fazla oluyor kabartma tozlu olanların. Bu kekin içeriğinde de sadece asitliği düzenlemesi için karbonat var. O yüzden öyle dev gibi şişmiş bir kek beklemeyin. Bir de ben ölçüleri yarım yaptım.
Bir kere daha teşekkür edeyim Mine Anneye.

KIRMIZI PASTA

1/2 su bardağı margarin veya tereyağı
1 tatlı kaşığı karbonat
1,5 su bardağı şeker
1 çay kaşığı tuz
2 yumurta
1 su bardağı koyu ayran
1 çorba kaşığı kakao
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kırmızı gıda boyası
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı sirke

Kreması:
200 ml (bir paket) süt kreması
İstediğiniz kadar pudra şekeri

Fırın 180 derece

Yapılış:

1. Şeker ve yağı krema kıvamına gelene kadar çırpın.
2. Yumurtalar tek tek ve her ilaveden sonra iyice çırparak ekleyin.
3. Gıda boyası ve kakaoyu birlikte eleyip çırparak karışıma yedirin.
4. Tuz, un ve vanilyayı birlikte eleyin, üç seferde ayran-un-çırp-ayran-un-çırp sırasını takip ederek yedirin.
5. Karbonatı da ekleyin, sirkeyi de koyduktan sonra yavaşça karıştırıp önceden yağlanıp unlanmış kalıba dökün, 30 dakika kadar ısıtılmış fırında pişirin.

Süsleme: Kelepçeli kalıpta pişirdiğim için, aynı kalıpta soğuttum, kekin üzerinden incecik bir dilim kestim ve bunu ufaladım. Bir parça bitter çikolatayı rendeledim. Kalıba kekin üzerine önce kremayı döktüm, sonra rende çikolata en son da kek kırıklarını. Üzerine de birkaç vişne dizdim.

Çarşamba, Nisan 27, 2005

MİNE'NİN SOFRASI



Yukarıda gördüğünüz kitabın yazarı Prof. Dr. Mine Enginün. Yani bizim Mine Annemiz. Gerçekten çok çok başarılı bir Biyokimyacı olmasının yanında bir de böyle muhteşem özelliği var ve ben bunu hiç bilmiyordum. Geçen haftasonu anneme gittiğimde Mine Annenin kitabının çıktığını söyledi, öyle mutlu oldum ki. Kitabı buraya getirdim, içindekilerden ilk tarifi de dün yaptım, Kırmızı Pasta. Tarifte keke eklenen sirke, ayran gibi bana çok değişik gelen malzemeler vardı, nasıl olacağı konusunda şüphelerim de yok değildi ama bugüne kadar yaptığım en güzel sünger kek-pastaban bu oldu. Diğer tariflerin sadece resimlerini ekleyeceğim, öğrenmek istiyorsanız kitabı almak zorunda kalacaksınız. :)
Mine Anne belki bu yazıyı okursun, ellerine kollarına sağlık.

Pazartesi, Nisan 25, 2005

ŞAKŞUKA



Şakşuka, her yörede farklı şekillerde de olsa mutlaka bilinen bir yemek. Ama sanırım asıl kaynağı Akdeniz. Patlıcanlı herşeyi olduğu gibi ben bu yemeği de çok seviyorum, ama aslen kızartma olduğundan yaparken-yerken abartmamak gerek. Bu yemeği yaparken benim vaktim vardı ve bir tel süzgece çıkardım kızarttığım patlıcanları. 1-1,5 saat kadar süzgeçte beklediler. Altındaki kapta 1 su bardağına yakın yağ birikmişti. Varın gerisini siz hesap edin :)
Bazı tariflerde patlıcanın yanısıra kabak, patates gibi sebzeler de kullanılıyor. Hatta Etli Şakşuka da var. Ben size bildiğimi ve yaptığımı yazdım.
Mine de yapmış Şakşuka ama henüz Türkçe sayfaya eklemediği için bilemiyorum onun tarifindeki farklılıklar neler.
Başka adına şarkı yapılmış hangi yemekler var acaba?

ŞAKŞUKA

Malzemeler:

4 adet patlıcan
4 adet domates
1 yemek kaşığı elma sirkesi
2 diş sarımsak
Baharatlar
Kızartmak için sıvıyağ



Yapılış:

1. Patlıcanları alacalı soyup boyuna ince ince dilimleyin. Sonra bu dilimleri de küçük küplere bölün ve bol tuzlu suda 20 dakika kadar bekletin.
2. İyice yıkayıp kuruladığınız patlıcanları bol ve kızgın yağda kızartıp fazla yağının süzülmesi için bekletin.
3. Bu arada domatesleri soyun ve rendeleyin.
4. Çok çok azıcık yağa domatesleri alın, koyulaşana kadar pişirin.
5. İçine sirkeyi, sarımsakları, tuzu ve baharatları (Ben kara ve kırmızı biber kullandım.)ekleyip biraz daha pişirin.
6. Bol sosla servis edin.

Çarşamba, Nisan 20, 2005

MİNE'NİN ZEBRA KEKİ



Neden benimki Mineninki kadar güzel olmadı Allahım neden?...
Tarif şurada.
Haset miyim? Evet :)

KIYMALI PİDE



Geçenlerde sütlü ekmek yaptığımda artan hamurla bu pideyi yaptım. Lezzeti her pide gibi süper yalnız mümkünse başkaları daha fazla yesin, siz sadece çimlenin. Birazdan okula gideceğim tarifi çok ayrıntılı yazamam ama genel hatlarıyla vereyim, sonra düzeltirim.
Devam: Üşeniyorum, düzeltmeyeceğim böyle kalsın :)

KIYMALI PİDE

Kıyma
Soğan
Yeşil biber
Rendelenmiş havuç
Domates Rendesi
Tuz-Karabiber
Çekilmiş karanfil
Ekmek Hamuru

Yapılışı:

1. Kıymayı tüm malzemelerle birlikte kavurun.
2. Ekmek hamurunu kalıba yayın, üzerine karışımı dökün, kızarana kadar pişirin.

Pazar, Nisan 17, 2005

SÜTLAÇ



8 gündür tarif eklememişim. Bahardan mıdır bilmem, eve gelmek istemiyorum, eve gelince de sadece uyumak istiyorum. Ne özel bir yemek yaptım ne de tatlı. Kahvaltı edip durduk.
Bir de tabii başka mide bulandırıcı olaylar da oldu bol bol. Son bir haftadır okul karmakarışık. Bahar geldi, bizim çocuklar da kendini kaybetti, rüyanızda görseniz hayra yormayacağınız iğrençlikleri yapmaya başladılar. Çok eski bir öğretmen değilim ama yine de 4 yıl içinde bunlara benzer şeyleri ne duydum ne gördüm. Sanırım bunlar toplumsal yozlaşmanın da birer göstergesi. Öğretmenler ve öğrenciler hep birlikte neye uğradığımızı şaşırdık bu son hafta. Buradan öğrendiğim bir diğer şey de, çok ama ÇOK iyi düşünmeden kesinlikle çocuk yapılmamasının gerekliliği. Eğer hayatınızı çocuğunuza vakfetmeye hazır değilseniz, onun önünde tuttuğunuz herhangi bir şey varsa, ASLA.
Bu tarifi uzun zaman önce teyzemin kızı Emel'den aldım. İki veya üç hafta önce de yapmıştım ama bahar ataletinden dolayı eklemesi bu zamana kaldı. Teyzemin sütlacını çok severim ben. Aynen onun tarifiyle yaptım ama yine de o tat tutmadı. Ancak Gökçen'in yaptığı kadar güzel oldu, Gülsüm Teyze'nin yaptığı kadar değil. Tavsiyem, sütlacı güzel yapan ve çok sevdiğiniz bir teyzeniz varsa ona yaptırıp yiyin, kendiniz uğraşmayın, o lezzeti veremiyorsunuz.
Karamsar bir yazı gibi oldu değil mi? Değil aslında, karamsar filan değilim, gayet iyiyim, diyorum ya baharın etkileri işte, Mayısı bulalım düzelirim ben de :)

SÜTLAÇ

Malzemeler:

1 kahve kupası pirinç
1,5 kahve kupası su
5 kahve kupası süt
1,5 kahve kupası şeker
Tarçın

Yapılış:

1. Su ile pirinci pilav yapar gibi pişirin. Fazla sulu olmasın.
2. Üzerine sütü ekleyin ve iyice özleşene kadar sürekli karıştırarak pişirin.
3. Özleştikten sonra mikserle biraz çırpın, iyice karışsın.
4. Şekeri ekleyip biraz daha pişirin. Kaselere dağıtıp tarçın ekleyin.

Cumartesi, Nisan 09, 2005

PORTAKAL ŞEKERLEMESİ



Portakal şekerlemesi keklere çok güzel bir tat ve koku veriyor, özellikle de çikolatalı olanlarına. Eskiden portakal şeklinde, yuvarlak ve büyük çikolatalar vardı, Migros'larda satılırdı, yakın zamanlarda hiç görmedim, ne oldu acaba onlara?
Ben şekerlemelerimi kavanozlayıp buzdolabına koydum, şimdi kıyıp kıyıp keklere katıyorum, tavsiye de ederim.
Bu arada inanılmaz gribim, içim dışıma çıkmış vaziyette, son kuvvetimle bu tarifi ekledim, yorumlara cevap verme ve yeni tarif ekleme konusunda önümüzdeki 3-5 gün bana güvenmeyin derim :)

PORTAKAL ŞEKERLEMESİ

Malzemeler:

2 adet portakal
200 gr tozşeker
250 ml su

Yapılış:

1. Portakalların kabuklarını soyup, 5 mm lik ince şeritler halinde doğrayın.
2. Şekeri suyun içinde önce eriyene, sonra şerbet kaynama noktasına gelene kadar tutun. İçine dilimlenmiş kabukları katın.
3. Yuvarlak kesilmiş bir parça yağlı kağıdı üzerine koyun en üzte de bir tabak yerleştirerek bütün kabukların şerbetin içinde kalmasını sağlayın.
4. Ağır ateşte bir saat kadar kaynatmadan pişirin.
5. 24 saat şerbetin içinde beklettiğiniz kabukları ızgara üzerinde 3-5 saat bekletin, kavanozlayın, hop dolaba :)

Perşembe, Nisan 07, 2005

LİMONLU TAZE FASULYE



Baharın gelişi nereden bellidir? İçinde taze domates olan taze fasulyeden!!
İlk kez taze fasulyeyi düdüklüde yaptım, çok kolay oluyormuş meğer. Siz nasıl yapıyorsunuz bilemiyorum ama ben annemin yaptığı gibi yaptım bu sefer. Yani içine dörde böldüğüm iki tane domatesi bütün attım ve yarım limonun suyunu ekledim. Afiyet olsun, güzel bir bahar geçirmeniz dileğiyle!!

Not: Bu aralar yazılan kıyamet senaryolarından dolayı hem korkuyorum hem sıkılıyorum. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda, gerçeklik payı nedir ki acaba?


LİMONLU TAZE FASULYE

Malzemeler:

1/2 kilo taze fasulye
5 domates (3 domatesin rendesi + 2 domates dörde bölünmüş)
1 çorba kaşığı domates salçası
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 kesme şeker
1/2 limonun suyu
1/2 kuru soğan - rendelenmiş
Tuz

Yapılış:

1. Fasulyeleri yıkayıp ayıkladıktan sonra diklemesine dörde bölün.
2. Tüm malzemeleri düdüklüye koyun, üzerini örtecek kadar su ekleyin.
3. Tıslayıp düdüğünü indirdikten sonra bir saat pişirin.

Pazartesi, Nisan 04, 2005

NUGATLI-HİNDİSTANCEVİZLİ KEK



Bu kek misafir keki. Ben hindistan cevizini çok sevmiyorum ama o gün orijinal tarifte geçen fındık evde olmadığı ve bende de markete gidip fındık alacak enerji olmadığı için mecburen hindistan cevizli oldu. Nugat dediğimiz şey ise bildiğimiz kakaolu fındık ezmesi-sarelle. Kek beğenilmedi mi, beğenildi, herkes yedi mi, yedi, gelin görün ki ben yemedim hindistancevizine kılım çünkü :)
Tavsiyem fındıkla yapın, hindistanceviziyle aranızda benimki gibi bir ilişki varsa. Zaten fındık nugatın tadını da daha çok ortaya çıkarır eminim.

NUGATLI - HİNDİSTANCEVİZLİ KEK

Malzemeler:

150 gr çikolatalı fındık ezmesi (Nugat)
2 tatlı kaşığı vanilya
5 yumurta
200 gr margarin
200 gr tozşeker
150 gr un
200 gr kıyılmış fındık (Hindistanceviziyle yaptım)
6 - 7 çorba kaşığı likör (Ben süt koydum)
150 gr pudraşekeri
Kalıp için bir miktar yağ

Fırın 180 derece

Yapılış:

1. Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın. Çikolatalı fındık ezmesini benmari usulü eritin. Yumurtaların akını ve sarısını yavaşça birbirinden ayırın.
2. Margarini 150 gr tozşeker ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Yumurtaların sarısını tek tek ilave ederek kremaya ekleyin. Un ve fındıkları da kremaya ekleyin. Karışımı eşit bir şekilde iki kaba paylaştırın. Bir karışıma vanilyayı ve 4 çorba kaşığı likörü karıştırın. Diğer karışıma da çikolatalı fındık ezmesini ilave edin. Yumurtaların akını ve kalan tozşekerini köpük halini alıncaya kadar ayrı bir yerde iyice çırpın. İki karışıma eşit bir şekilde paylaştırın..
3. Kek kalıbını yağlayın. Ardından çikolatalı karışımı kek kalıbına döküp üzerine vanilyalı karışımı ilave edin. Bir çatalla renkleri istediğiniz kadar birbirine karıştırın. Fırında 175 derecede 50 - 55 dakika kadar pişirin. Soğumasını bekleyip keki kalıbından çıkarın.
4. Kalan likörü pudraşekeri ile karıştırın. Karışımı kekin üzerine gezdirip katılaşmasını bekleyin.

Cuma, Nisan 01, 2005

PESTO SOSLU TAGLİATALLE



Bu başlığı görünce "Ne yapmış bu böyle" diye düşünebilirsiniz. İsmi süper havalı değil mi? Şöyle bir cümle kurduğunuzu düşünün; "Akşam yemekte pesto soslu tagliatalle vardı, çok beğendik." :)
İtiraf ediyorum aslında sadece makarna, üstünde de sosu var, ama söylenişi Don Carleone ile yemek yediğinizi sandırıyor.
Fesleğen süper birşeymiş, bu zamana kadar aklım neredeydi bilmiyorum. İnanılmaz taze ve temiz bir aroması var, mutlaka bir kez, bu yemekte olmasa bile bir yemekte deneyin. Yalnız bu Allahın otu, marketlerde gerçekten pahalı bir fiyata satılıyor. Cam önü saksısı projesi fesleğen için çok doğru bir seçim.
Makarna yapalım, ismini böyle yazalım, havamız olsun :)

PESTO SOSLU TAGLİATALLE

Malzemeler:

1/2 su bardağı taze fesleğen
1/4 su bardağı maydanoz
5 yemek kaşığı ceviz
1/4 su bardağı rendelenmiş eski kaşar
2 diş sarmısak
1/4 su bardağı zeytinyağı
1/2 limon kabuğu rendesi
+
Tagliatalle cinsi makarna

Yapılış:

1. Zeytinyağı, sarmısak ve cevizi blenderda karıştırın. Fesleğen ve maydanozu yavaş yavaş ekleyin.
2. Rende eski kaşar ve limon kabuğu rendesini de ekledikten sonra tüm malzemeleri püre olana kadar karıştırmaya devam edin.
3. Makarnayı haşlayın.
4. Üzerinde bolca pesto sosla birlikte servis edin.