Hasır Sepet

Çarşamba, Aralık 29, 2004

MANDALİNALI KEK



Evde yağ şeker vesaire haricinde sadece mandalina vardı ve eşim de kek istedi. Ben de bu keki yaptım, hem o hem ben bayıldık. Eğer yoğun şekerli bir şeyler arıyorsanız size uygun değil, hafif meyveli bir lezzet isteyenler için ideal. Hele bir de ben gibi mandalinayla aranızda gaaayet sıcak bir ilişki varsa...
Ben 1/3 ölçüyle yaptım.

Malzemeler:

175 gr oda sıcaklığında tereyağ
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı pudra şekeri
1/2 su bardağı mandalina suyu
3 su bardağı un
Kabartma tozu, vanilya
3 adet soyulmuş, zarları temizlenmiş mandalina

Fırın 180 derece

Yapılışı:

1. Yumurta ve şekeri krema kıvamını alana kadar çırpın.
2. Tereyağını ekleyerek rengi açılana kadar çırpın.
3. Yoğurt ve mandalina suyunu ekleyerek karıştırın.
4. Kalan kuru malzemeleri eleyerek ekleyin, fazla karıştırmadan kalıba dökün.
5. Temizlenmiş mandalinaları da hamurun üzerine dizin.
6. Batırdığınız bir kürdan temiz çıkana kadar, önceden ısıtılmış fırında pişirin.

Pazartesi, Aralık 27, 2004

COCO



Eskiden Emel Başdoğan'ın "Sen Herşeyi Düşünürsün" isimli bir yemek programı vardı. Hem o programı hem de Emel Hanım'ın tarzını çok beğenirdim. Tariflerden beğendiklerimi de yazmışım bir deftere. Geçen gün bu defter elime geçti. Bugünün tarifi de o defterden çıktı, Coco!
Bir süre Emel Başdoğan'ın tariflerini yapacak gibiyim...

COCO

Malzemeler:

4 yumurta akı
400 gr toz şeker (1,5 su bardağı)
2,5 su bardağı hindistan cevizi rendesi
50 gr un (1/3 su bardağı)

Fırın 150 derece

Yapılışı:
1. Yumurta akı, şeker ve hindistan cevizini çırpmadan karıştırıp, çok hafif ateşte sürekli karıştırarak 8 dakika pişirin.
2. En az 15 dakika soğumaya bırakın.
3. Daha sonra unu ekleyip karıştırın.
4. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye kaşıkla koyun yada küçük toplar yuvarlayın.
5. Önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.

Not: Ben yine 1/4 ölçüyle yaptım, 6 kurabiyem oldu.

Bu da tarifi unsuz deneyen pistol un coco fotoğrafı. Tarifini buraya yazabilirsen mutlu olurum, seninkiler de çok güzel gözüküyor çünkü.

Cuma, Aralık 24, 2004

ANNE BARBUNYASI (ZEYTİNYAĞLI)



Annemcime yaz sonunda gittiğimde bana tazecik alıp dondurduğu barbunyalardan iki koca torba dolusu verdi. Bütün baklagilleri çok sevdiğim gibi barbunyayı da çok seviyorum. Zeytinyağlı yaptım hepsini. Normalde kuru banbunyanın rengi piştikten sonra koyu olur, benimkiler taze olduğundan böyle beyaza yakın bir renk aldı.
Ayrıca pratik bir fikir olması açısından, annem soğanı soyup rondodan geçiriyor, kavanoza doldurup buzdolabında öyle saklıyor. BÖylelikle yemek yaparken sadece oradan bir kaşık alıp yemeğe katıyor. Aynı şekilde sarmısağı da donduruyor. Ben de elime geçen her şeyi dondurmaya çalışıyorum. Genetik sanırım :)
Anne, ben bu barbunyaların dibine darı ektim, bi dahaki yaza daha çok donduralım olur mu?

ANNE BARBUNYASI

Malzemeler:

500 gr anne barbunyası
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 kesme şeker
1 havuç
1 kuru soğan
1 çorba kaşığı salça
Maydanoz
Tuz

Yapılışı:

1. Zeytinyağında, rendelediğiniz soğanı rengi dönene kadar kavurun.
2. Küp küp doğradığınız havucu da ekleyin ve bir süre karıştırarak pişirin.
3. Barbunyaları ekleyin, İstediğiniz baharatları, şekeri, tuzu katın. Sıcak su ilavesiyle barbunyalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
4. Serviz ederken maydanozla süsleyin.


Not: "Gelecek Tarif: Krokanlı Kek" yazmıştım ama fotoğraflayamadığım için tarifi veremiyorum. Yazı orada dursun, yalan değil ya, gelecek tarif krokanlı kek, sadece ne zaman geleceği belli değil :)

Perşembe, Aralık 23, 2004

KIRMIZI YEŞİL



Bir yeni yıl fotoğrafı daha. Halen kar bekliyorum yılbaşı gecesi için. Bu sabah yine yağmur var İstanbul'da...
Kokinalar heryerde, işte yılbaşına özel bir güzellik daha.

Çarşamba, Aralık 22, 2004

SÜNGER KEK



Geçen sene okulumuzda öğrencilerimizin Elektrik bölümünde bizim için düzenlediği bir çay oldu. Son sınıf öğrencilerimden Tanya'nın yaptığı bir ıspanaklı kek vardı. Çok beğendim ve tarifini ondan aldım ama ıspanaklı değil şamfıstıklı sanarak. Kendim yaptığımda ıspanak miktarını tutturamadığımdan iyi olmadı. Ama bu tarif benim için temel kek tarifi oldu. İçine evde ne varsa katarak çeşitlendiriyorum, miktarlarıyla oynuyorum, üzerine çeşitli meyve sosları yapıp döküyorum ve her seferinde başka kek diye yutturmaya çalışıyorum. Genelde de bu numara tutuyor, aklınızda olsun :)

SÜNGER KEK

Malzemeler:

3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
2 su bardağı un
1,5 su bardağı süt
1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
Vanilya, kabartma tozu

Fırın 180 derece

Yapılışı:
1. Yumurta ile şekeri krema kıvamına gelip rengi açılana kadar çırpın.
2. Diğer sıvı malzemeleri katıp iyice çırpın.
3. Un, vanilya, kabartma tozunu birlikte eleyin, fazla çırpmadan karıştırın.
4. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.


Notlar: Unu az koyun hamur gayet cıvık olmalı, bu şekilde sünger gibi ve çok hafif oluyor. Ben bu seferkinde hamurun yarısına kakao karıştırdım. Meyve şekerlemesi, damla çikolata, fındık, ceviz, badem, krokan, vişne sosu, portakal sosu gibi eklemeler yapabilirsiniz. Yukarıda resmi gözüken keki ben bu ölçülerin üçte biriyle yaptım, yoksa asla bitmiyor bizim evde. Kalıptan tek parça çıkarmak için de yapmaya başlamadan önce kalıbı yağlayın unlayın ve fırına koyuncaya kadar buzdolabında bekletin.

Salı, Aralık 21, 2004

YILBAŞI!! YILBAŞI!!




Yılbaşı geliyor bütün güzellikleriyle, elimde olsa sokaklarda yatacağım bütün süslemeleri görmek için. Kendi evimin de süslerini yapıyorum yavaş yavaş. Bu yılbaşı geyiklerim daha bir süre devam edecek, kendinizi hazırlayın.
Fotoğraftakilerin tanıtımlarına gelince; Çam ağacı benim evimdeki süslediğim ağaç, Noel Baba ve Kardanadam yeni buzdolabı süslerim, elmaların konuyla alakası yok sadece yeşil elmenın tadını ve kokusunu çok seviyorum, tam bir kış meyvesi, ağaç süslemesi Nişantaşı'ndan, küçük ev ise ablamın geçen yılbaşında bana aldığı mumluk. İçindekini yakınca öyle güzel oluyor ki...
Bu arada, çam ağacı süsleyecekler için bir fikir; klasik toplu yıldızlı süslemelerden sıkıldıysanız, kırmızı ve beyaz renkli rafyalar alıp, ağacınızı sadece bunlardan oluşturduğunuz fiyonklarla da süsleyebilirsiniz. Üzerine de biraz sim, biraz kar, herşey tamamdır.
Yaşasın yılbaşıııı...

Pazar, Aralık 19, 2004

KİTAP-BÖLÜM II



Televizyonlarda milyonlarca Kleopatra filmi-dizisi seyrettim ama ne ölçüde gerçeği yansıttıklarını bilmiyorum. Bu kitabı Talat'tan aldım. Okumadan önce Kleopatra'nın saltanat devrini anlatacağını sanıyordum ama saltanata ulaşma devrini anlatıyormuş. "Yükseklerdeki hayat en zorudur" diye bir cümle vardı okuduğum başka bir kitapta, bu kitap da bunu en güzel yansıtan örneklerden biri. Ve güçlü, kararlı bir kadının nelere kadir olabileceğini...
Bir de Mary Margaret Kaye isimli yazarın Uzak Tepeler-The Far Pavilions kitabını nerede bulabileceğimi bilen var mıdır acaba? Ben ilkokuldayken TRT1 de dizisi de oynamıştı, belki hatırlayanınız-bileniniz çıkar.
Teşekkür ederim Talat :)

Cumartesi, Aralık 18, 2004

MUFFİN BUKETİ



Bu muffinlerin tadı süper, ama fazla yememek lazım. Fotoğrafta dekoratif gözüksün diye buket yaptım. Bir de tabii yılbaşı geliyor, sevinçle doluyum. En çok yılbaşı renklerini seviyorum ben. Beyaz yeşil ve kırmızıdan daha güzel yakışacak başka renk var mıdır? Bizim okulun oralarda yani Nişantaşında muhteşem bir ağaç süslemesi de yaptılar yılbaşı için. Her ağaçtan bir sürü kırmızı top sarkıyor ve yine yılbaşı renkleri yeşil-kırmızı. Okulumun burada olması çok güzel, bütün Rumeli caddesi boyunca sırıtarak geziyorum. Hemen tarifi vereyim :)

MUFFİN

Malzemeler:

2 yumurta
65 gr tereyağ
125 gr tozşeker
65 gr un
Meyve şekerlemesi
Damla çikolata

Fırın 180 derece

Yapılışı:

1. Yumurtaların sadece sarılarıyla şekerin üçte ikisiyle krema kıvamına gelene kadar çırpın.
2. İyice yumuşatılmış tereyağını da ekleyin ve karışım pürüzsüz bir hal alana kadar çırpın.
3. Yumurta aklarını kalan şekerle birlikte parlak bir görünüm alıp sertleşene kadar çırpın.
4. Üç seferde olmak üzere elenmiş un ve yumurta aklarını sarılı-şekerli karışıma katın ama kesinlikle çırpmadan ağır ağır karıştırarak.
5. Küçük kağıt kalıpları yağlayın, karışımdan içine dökün ve kızarana kadar pişirin.
6. Servis ederken mutlaka yılbaşı renklerini kullanın.

Perşembe, Aralık 16, 2004

CEVİZLİ EKMEK



Ekmek işine iyice sardım artık. Evde yaptığımın tadını dışarıda alamıyorum ve sıklıkla yapıyorum. Hepsinin içine de keten tohumu koyuyorum, sağlığa gerçekten çok faydalı. Keten tohumununun salataların üzerine serpilerek kullanıldığını da duydum ama ben henüz hiç böyle kullanmadım, bir de onu denemek lazım. Bu verdiğim tarif benim temel ekmek hamurum oldu. İçine yumurta, ceviz, fındık, süt veya aklınıza ne gelirse ekleyerek çeşitlemeler de yapabilirsiniz. Bu miktarlarla 6 sandviç ekmeği çıkıyor.

Malzemeler:

21 gr yaş maya
475 gr un
300 gr yoğurt
30 ml zeytinyağı
10 gr tuz
150 gr dövülmüş ceviz
100 gr çekilmiş keten tohumu

Fırın 200 derece

Yapılışı:
1. Mayayı 65 ml ılık su ve bir tutam şekerle 15 dakika bekletin.
2. Tuz ve unu birlikte eleyin, yoğurt, ceviz, keten tohumu ve yağı mayayla birlikte una katın ve iyice yoğurun. Top haline getirip üzerini yağlayın.
3. Üzerine nemli bir bez örterek 1 saat bekletin. Süre bitince Rulo haline getirin ve dilediğiniz büyüklükte bıçakla kesin.
4. Pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizerek üzerini örtün 45 dakika daha bekletin.
5. Önceden ısıtılmış fırında pişirin.

Salı, Aralık 14, 2004

TARÇINLI ZENCEFİLLİ KURABİYE



Tarif Söke Un paketinin arkasından.
Uzun zamandır zencefilli bir şeyler yapmak istiyordum. Eşimle zencefilli şekerler alıyorduk geçen yıl ve ben onları çok severek yedim.
Bugün kurabiyelerimden dördünü pazar araştırması(!) için okula götürdüm. Öğretmenler odasındaki en güçlü kuvvetli gözüken meslektaşlarıma denettim. Hakan öğleden sonra böbrek kumu döktü, Yasemin diyetini bozmak zorunda kaldı, Mehmet daha az pişirilmesi gerektiğini söyledi ama kırıntısını bile bırakmadı, Nafiye zencefilin insanın ağzında bıraktığı rayihadan bahsetti. Hiçbir deneğimde kayda değer bir hasar görülmedi.
Kısaca şöyle diyebiliriz, sağlığa faydalıdır, yemesi hoştur, tarifte belirtilen kadar süre pişiriniz fırından vaktinde çıkarınız.
Not: Ben yarım ölçü yaptım 20 tane kurabiyem oldu.

TARÇINLI ZENCEFİLLİ KURABİYE

Malzemeler:

2 su bardağından bir parmak eksik un
125 gr oda ısısında margarin
1 su bardağı esmer şeker (180 gr)
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tarçın
1/4 çay bardağı zencefil

Fırın 180 derece

Yapılışı:

1. Margarin ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın.
2. Yumurtayı ekleyerek homojen bir hal alana kadar iyice çırpın.
3. Diğer malzemeleri de ilave ederek iyice yoğurun ve hamuru streç filme sarıp yarım saat buzdolabında bekletin.
4. Hamurdan küçük parçalar alarak yuvarlayın, üzerine parmağınızla bastırarak küçük bir çukur oluşturun.
5. Önceden ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin, Çıkardıktan sonra çukurlara frambuaz reçeli dökerek servis edin.

Cumartesi, Aralık 11, 2004

RENDEYEBASTI



Asıl adı kalburabastı tabii ama kalburun ne olduğunu bilmiyorum ve evde de kalburum filan yok. Belki de görmüşümdür ama ismini bilmiyorum. Ama rendem var ve ben ona bastım :). Bu zavallı rendeyebastıların başına gelenlerin öyküsü de pek acıklı.
Bunlar bir gün okuldan geldikten sonra rendeye basa basa yapıldılar, fırına atıldılar. Fakat tam o an fırının bozulacağı tuttu, 200 dereceye ayarladığım halde anca 50 derece filan sıcaklık verdi. Bikaç saat tuttum içeride. Tabii bu arada rendeye basarak üzerinde oluşturduğum desenler de yokoldu. Sonra ertesi gün fırın tamire gitti, bu yarı çiğ rendeyebastılar da bir streç filmin içinde buzdolabına. Sonraki gün fırın geldi piştiler, pişmekle kalmadılar, sahipleri onları fırında unutup The Sims oynadığı için kavrulma noktasına yaklaştılar.
Bu kadar badire atlatan dayanıklı rendeyebastılarımı gururla sunarım.

Malzemeler:

250 gr oda sıcaklığında margarin
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı çekilmiş ceviz
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
1 çay kaşığı toz mahlep
ŞERBETİ İÇİN
2 su bardağı su
3 su bardağı tozŞeker
1 yemek kaşığı limon suyu


Fırın 200 derece

Yapılışı:

1. Şerbeti yapmak için; tozşeker, su ve limon suyunu kaynatın. Soğumaya bırakın.
2. Margarin, zeytinyağı, yoğurt, yumurta, ince çekilmiş ceviz içi, un, kabartma tozu, tuz ve mahlebi alıp iyice yoğurun.
3. Ele yapışmayacak hale gelince, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp rendenin iri delikli tarafına bastırarak badem şekline getirin.
4. Fırında kızarana kadar pişirin, çıkardıktan sonra bir tepsiye alıp üzerlerine şerbeti dökün ve soğumaya bırakın.
5. Soğuduktan sonra üzerini dövülmüş antep fıstığı, hindistan cevizi veya dövülmüş cevizle süsleyebilirsiniz.

Perşembe, Aralık 09, 2004

DEĞİŞİKLİK

Yorum yazma bölümünde bir değişiklik yaptım, umarım böyle kullanımı daha kolay olur. Tek sakıncası şu ana kadar yapılan tüm yorumlarımın silinmesi... Gerçekten üzücü...

Çarşamba, Aralık 08, 2004

TAKI-BÖLÜM II



Bu da yaptığım başka bir çeşit. Pembe kıyafetim pek yok aslında, ayrıca pembe de bana yakışmıyor ama gene de boncukçudan alırken renklerine vuruldum aldım. Asıl yapması zevkli bütün bunları...
Bir incecik uçlu kargaburun lazım, bir çok başlı çivi, iki boy bir büyük bir küçük dilediğiniz renkte boncuk ve sabırla kıvırtma özelliği.
Benim kullandığım boncuklar swarovski diye satılıyor, camdan yapılmış bir görüntüsü var, pek şatafatlı duruyorlar.
Takı konusunda cidden beğendiğim bir site var, ilgileniyorsanız modellere bakıp fikir almak açısından süper...

Salı, Aralık 07, 2004

SUCUKLU BEŞAMEL SOSLU FIRIN MAKARNA



En basit yemeklerden biri bu, özellikle de biraz ocakta unutmayı tercih ederseniz o makarna görüntüsü de kayboluyor ve sofradan "of gene mi makarna var" hissiyle kalkmıyorsunuz. Kendini kandırmak mı? Evet... :)
Hem bu tarifim bence pek özel çünkü içinde ilk defa Fransızca benzeri mutfak deyimi -a la dente- kullandım. Tepemde küçük saç fiyongum da olsa Gülriz Sururi'den ne farkım kalır Yarabbi, gözlerim de iri nasılsa :)

SUCUKLU BEŞAMEL SOSLU FIRIN MAKARNA

Malzemeler:

1/2 paket makarna
1/2 litre süt
5 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yumurta
1/2 kangal sucuk
100 gr kaşar peyniri rendesi

Fırın 200 derece

Yapılışı:

1. Makarnaları dişe gelecek şekilde -a la dente- haşlayın.
2. Bir tencerede tereyağını eritin. Unu kavurun. Üzerine sütü yavaş yavaş ve sürekli çırparak ekleyin. Bu yavaşlık ve çırpma işlemi topak kalmaması için.
3. Makarnaları tencereye ekleyin, yumurtayı kırın, malzemeleri iyice karıştırın.
4. Yuvarlak bir borcama dökün, üzerine dilimlenmiş sucukları ve rende kaşarı serpin, üstü kızarana kadar pişirin.

Cuma, Aralık 03, 2004

KEK YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Bir tatlı sever ve dener olarak, iyi bir kekin şu ana kadar öğrenmiş olduğum püf noktalarını yazacağım bugün.
1. Yumurtalar ve şekeri krema kıvamına gelinceye, rengi de iyice açılıp beyazlaşana kadar çırpmak lazım.
2. Buna sonra tereyağ veya margarini eritmeden iyice yumuşatarak ekleyip yine çok iyi çırpmak lazım.
3. Eğer tarifte aksini söylüyorsa, yani önce şeker ve tereyağı diyorsa, onları da rengi açılana kadar çırpmak sonra yumurtaları teker teker kırıp iyice yedirmek lazım.
4. Kuru malzemeleri önce birlikte karıştırmak ve keke katarken mutlaka elemek lazım.
5. Ben bütün kek tariflerinde yumurta akını da kar gibi yapıp sonra sarılı-şekerli karışıma çırpmadan, spatulayla karıştırarak ekliyorum.
6. Dakka başı kek denemesi yapmamak lazım, alıp başını gitmek tehlikesini de göz önünde bulundurmak lazım.
7. Okulda kabus gibi bir gün geçirip, bir öğrenci daha gördüğünde delirecek gibi olmaya rağmen dişini sıkmak lazım. Onları öldürmemek, ne kadar saygısız ve taş kafalı olurlarsa olsunlar, onlara geleceğimiz gözüyle bakıp, sonra da gelecekten korkmak lazım.
8. Bir tane öğrencinin bir iyi sözüyle, bir komik tavrıyla, zor bir problemi çözüşüyle bütün bunları unutup ertesi gün gene sırıtarak okula gitmek lazım.
9. En haylaz öğrencinin velisi gelip, size iyi bir şey söyler umuduyla baktığında, boğazınızın düğümlenmesi, söyleyeceklerinizi yutmakla yutmamak arasında kalmanız lazım.
10. "Hattan düştünüz" diye telefonu kapatan, uyduruktan profesyonel "iş kadınları"na sinirlenmemek lazım.
11. Bütün bunları halledip tek problem olarak kekinizin kabarıp kabarmaması sorununa odaklanacak kadar pembe bir dünya hayal etmek lazım.
12. Bir de fırına sık sık bakmak, zahmetle çırptığınız bütün o malzemeyi ziyan etmemek lazım :)

Perşembe, Aralık 02, 2004

PORTAKALLI YAĞSIZ KEK




Bu kek yağsız olduğundan çok hafif oluyor ve mis gibi portakal kokuyor. Benim için portakalın ilk çıktığı zamanda, kışın başlangıcını haber veren bir kek.

PORTAKALLI YAĞSIZ KEK

Malzemeler:

4 yumurta
1 su bardağı toz şeker (Ben esmer şeker kullandım)
10 çorba kaşığı un
1 portakalın rendelenmiş kabuğu
Yarım su bardağı portakal suyu
Yarım paket kabartma tozu
Yarım paket vanilya

ŞERBETİ İÇİN:

2 portakalın suyu
1 kahve fincanı toz şeker

Fırın 180 derece

Yapılışı:

1. Yumurtaların sarılarına şekeri ilave edip krema kıvamına gelene kadar çırpın.
2. Aklarını kar haline gelene kadar çırpıp sarılarına ekleyin.
3. Bu karışıma un, kabartma tozu, vanilya ve portakal suyunu ilave edip çırpın.
4. Önceden ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
5. Ilındıktan sonra, şerbeti için kullanılan malzemeleleri karıştırıp bir iki taşım pişirin.
6. Şerbet ılınınca soğuk kekin üzerine kaşık kaşık dökün, şerbeti çekmesini bekleyin.

Çarşamba, Aralık 01, 2004

KREMALI MANTARLI TAVUK




Bu dün akşam uydurduğum bir tarif. Evde olanları birleştirince böyle bir şey çıktı ortaya. Lezzetini biz çok beğendik. Malzemeler evde olanlarla değiştirilerek de yapılabilir.

Malzemeler:

2 tavuk göğüs bonfile (enine kesilerek inceltilmiş)
6-7 tane mantar
1/2 kutu süt kreması
2 çorba kaşığı konserve mısır
100 gr kaşar peyniri rendesi

Fırın 200 derece

Yapılışı:
1. Tavukları az yağda tavada pişirin. Ama iyice kızarmasınlar sadece suyunu salıp çekmeleri yeterli.
2. Mantarları ince ince dilimleyin, çok az yağla tavada pişirin. Saldıkalrı suyu çekince yarım kutu süt kremasını ekleyin, tuz ve karabiber katıp 5 dakika pişirin.
3. Tavukların içine biraz mısır koyarak rulo yapın ve açılamaları için bir kürdanla tutturun.
4. Fırın kabına rulo yapılmış tavukları koyun, üzerine kremalı mantardan ekleyin, En üste de kaşarpeyniri rendesini serpip, fırında peynirler eriyip üstü kızarana kadar pişirin.